Wat kun je doen om in het callcenter succesvol te zijn

Callcenters hebben niet altijd een even goede reputatie

Call centers krijgen een slechte rap omdat ze stress veroorzaken, soul sucking, en gewoon vreselijke plekken om te werken. Dat geldt misschien voor sommigen, maar als je een slimme callcenter-leider bent, het meeste uit je werk haalt en elke dag ongehinderd wegloopt, is het helemaal mogelijk. Bekijk hier alle callcenter vacatures.

Je kunt het leuk of minder leuk vinden in een callcenter

Niet iedereen kent het geheim van het houden van een positieve en productieve kijk op het werk, maar gelukkig hebben we daar het internet voor. Reddit, de populaire site die het best bekend is voor virale memes en gifs, heeft een aantal threads gewijd aan het contactcentrum. In deze vernuftige fora delen veteraan-callcentermedewerkers fijne kneepjes van het vak, woorden van wijsheid en algemene hacks die hen geholpen hebben om te werken in deze omgeving. Bekijk hier alle callcenter vacatures eindhoven

1. De mute-knop is een geweldige functie voor ontluchting (zeer cathartisch bij stressvolle gesprekken). Houd er rekening mee dat het je beste vriend kan zijn als het werkt, en je ergste vijand als het niet werkt.

2. Zeg NOOIT of vertoon geen hints aan de klant dat je een newbie bent. Waarom? Het zorgt ervoor dat de klant minder vertrouwen in je heeft en dat ze het tijdens het gesprek tegen je kunnen gebruiken.

3. Maak uw notities als u gaat. De meeste computers van werknemers hebben toegang tot een notitieblok. Open het en noteer (kort) de stappen die u neemt terwijl u de klant helpt. Als het dan tijd is om het gesprek te beƫindigen, hebt u uw notities al klaar en kopieert en plakt u gewoon in uw oproeplog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *